|
|
|
... gyümölcsöket, és szorosan egymás mellé belehelyezzük a körtéket. Annyi folyadék legyen rajta, hogy teljesen ellepje. Lefedjük, és kislángon felfőzzük. 5 perc rotyogás után levesszük a tűzről, a szirupban hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle a vaníliát. Teflon edényben megpirítjuk a szezámmagot, és összekeverjük a vaníliáscukorral, karamellizálódni hagyjuk, végül levesszük a tűzr... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
ELKÉSZÍTÉS
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A cukrot a vízbe keverjük, és felforraljuk. Beletesszük a szőlőszemeket, levesszük a tűzről, és 5 percig állni hagyjuk. A szirupban hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük. A tésztához a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd váltakozva hozzáadjuk a tejszínt, az olajat, 3 evőkanál bort meg ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... percig kislángon főzzük. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, és a szirupba tesszük, szorosan egymás mellé. Amikor a szirup újra forrni kezd, az edényt levesszük a tűzről, és a szirupban hagyjuk kihűlni a barackokat. A narancslét és a maradék cukrot lábasba tesszük, felforraljuk, és nagylángon addig főzzük, míg a felére sűrűsödik. Levesszük a tűzről, és folyamatosan keverve,... |
|
|
|
|
|
|
|
... kis golyókat, a közepükbe nyomjunk a porcukorból és őrölt pisztácia keverékből egy keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró olajban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. Ezután forraljuk fel a szirupot, míg a túrógombócok megpuhulnak. Adjunk hozzá rózsa esszenciát, és forrón szolgáljuk fel.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk. Beletesszük a szőlőszemeket, levesszük a tűzről, és 5 percig állni hagyjuk. A szirupban hagyjuk kihűlni, majd lecsepegtetjük.
A tésztához a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd váltakozva hozzáadjuka a tejszínt, az olajat, a 3 evőkanál bort é... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla... |
|
|
|
|
|
|
|
... vele. Ugyanígy készül a lekvár, csak a gyümölcsöt nyersen átpasszírozzuk.
Feketeáfonyadzsem
A kiválogatott, ép, teljesen érett fekete áfonyát addig főzzük az elkészített szirupban, míg a kellő sűrűséget eléri. A szirupot 1 kiló áfonyára számított 75 deka cukorból, ¼ liter vízből ¼ liter vörösborból hólyagosodásig főzzük. A dzsemet melegen üvegekbe t... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére.
Lezárás
A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az ü... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyma, 3 kanál olívaolaj, só ízlés szerint. 1/2 evőkanál köménymag, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál édes paprika, 1 csipet sáfrány, 2 gerezd fokhagyma, 2 db szirupban eltett citrom (cukros szirupban tartósítva), 1 citrom leve, 10 dkg olajbogyó, 2 csésze rizs, zöldpetrezselyem
Mozsárban összetörjük az összes fűszert. Serpenyőbe helyezzük a m... |
|
|
|
|
|
|
|
... olvasztunk, amelyet egyenletesen elosztunk. A palacsintákat egyenként kisütjük, majd mocsári hamvasszederből készült dzsemmel tálaljuk.
Tomates enteros en almibar (egész paradicsomok szirupban)
Hozzávalók:
6 db fürtös paradicsom
2 csésze víz
6-7 kanál cukor
fahéj
A vízzel, a cukorral és a fahéjjal könnyű szirupot főzünk, s a vég... |
|
|
|
|
|
|
|
... addig hagyjuk hűlni, amíg még folyékony marad. (A forró szirup ugyanis összerántja, és megsötétíti az ibolyát.)
Ekkor csipesszel egyenként megfogjuk, és megforgatjuk a virágokat a szirupban, majd porcelántányérra tesszük száradni
őket.
Fagyasztott ibolya
Üdítőitalokhoz jégkockatartóban fagyaszthatunk ibolyát, de ha tele tesszük vízzel, a virág felszáll ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 850 kcal
Illik hozzá egy csésze tea
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött kelt tészta, 2 ek sertészsír, 12,5 dkg datolya, 5 dkg szirupban eltett gyömbérdió, 5 dkg sós mogyoró, 1 ek ecet, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk curry, 1 csipet só
A tésztát hagyjuk megkelni, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle négyze... |
|
|
|
|
|
|
|
... csikokra vágva és a narancs kinyert leve meg egy kevés narancslikőr és egy pici tejszín.
10 dkg kristálycukor
A jól megmosott gyümölcsök héját csikokra vágom, a cukros narancsleves szirupban puhára párolom, majd a végén csepegtetek bele tejszínt és egy kis likőrt is. A kisűlt ananász karikák mellé mártásnak kínálom.
Nagyon különleges, egzotikus vendégváró. Róz... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkenjük vele a muffin tetetjét és oldalát.
8 dkg csokoládét összeaprítunk. 20 dkg cukrot és 1 dl vizet erős lángon 1-2 perc alatt szirupszerűre főzünk. A csokoládédarabokat a szirupban kevergetve megolvasztjuk. Rászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük.
A muffint azonnal bevonjuk a forró mázzal, és száradni hagyjuk. Hűvös helyen legalább 12 órán át állni ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkenjük vele a muffinok tetejét és oldalát.
8 dkg csokoládét összeaprítunk. 20 dkg cukrot és 1 dl vizet erős lángon 1-2 perc alatt szirupszerűre főzünk. A csokoládédarabokat a szirupban kevergetve megolvasztjuk. Rászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük.
A muffinokat azonnal bevonjuk a forró mázzal, és száradni hagyjuk. Hűvös helyen legalább 12 órán át állni... |
|
|
|
|
|
|
|
... amit a menta levelek aromája frissít fel..
Hozzávalók
10 dkg cukor
1.5 dl víz
1 sárgadinnye húsa
4 dkg kandírozott gyömbér (még a szirupban)
2 dkg mentalevél
kb 15 dkg bogyós gyömölcs (málna, szeder vagy szamóca stb)
Elkészítés
1. A cukrot és vizet sűrű sziruppá főzzük. Lehúzzuk a tűzhe... |
|
|
|
|
|
|
|
... dinnye, annyi cukrot kevés vízzel felforralunk, teszünk hozzá feleannyi súlyú citromkarikát (héjával együtt), és 10 percig főzzük. Ekkor a dinnyét is beledobjuk, egyszer felforraljuk, és a szirupban hagyjuk kihűlni. Másnap a szirupot leszűrjük, felforraljuk, ismét beletesszük a citromos dinnyét, majd benne hűtjük ki. Ezt harmadnap is megismételjük, majd üvegekbe rakva lekötjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... néhány percre forró citromos vízbe rakjuk. A cukrot 5 dl vízben - melybe beletesszük a citromok levét, egynek a héját, a mazsolát és az ánizsmagot - feloldjuk. Az almát ebben a szirupban addig főzzük, amíg egy kissé meg nem puhul. Üvegekbe rakjuk, a szirupot felforraljuk, kihűtjük, és csak ezután öntjük a gyümölcsre. Az üvegeket lezárjuk, és 6-8 percig gőzöljük (... |
|
|
|
|
|